Wij verzorgen uw EPC en Asbestattest !

Wij zorgen voor uw EPC en Asbestattest !

Wat is een EPC ?

Wat is een EPC voor Residentiële eenheden ?

Image frontpage EPC residentieelImage frontpage EPC residentieelImage frontpage EPC residentieelImage frontpage EPC residentieelImage frontpage EPC residentieel
Image frontpage EPC klein niet-residentieelImage frontpage EPC klein niet-residentieelImage frontpage EPC klein niet-residentieelImage frontpage EPC klein niet-residentieelImage frontpage EPC klein niet-residentieel
Image frontpage EPC gemeenschappelijke delenImage frontpage EPC gemeenschappelijke delenImage frontpage EPC gemeenschappelijke delenImage frontpage EPC gemeenschappelijke delenImage frontpage EPC gemeenschappelijke delen

Een EPC (Energie Prestatie Certificaat) is een document dat weergeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hierbij wordt rekening gehouden met de gebouwschil en de aanwezige installaties. Afhankelijk van het type gebouw of het gebruik van het gebouw is de opmaak en de inhoud van het EPC verschillend.
 

Met het EPC worden burgers, bedrijven en organisaties gesensibiliseerd om hun gebouw energiezuinig te maken. Het EPC geeft namelijk inzicht in de energieprestatie van een gebouw met informatie over hoe de gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, welke beglazing geplaatst werd en welke installaties er voor ventilatie, verwarming, koeling, warm water, eventueel verlichting en hernieuwbare energie aanwezig zijn.
 

Dankzij een label of energiescore is in één opslag duidelijk wat de energetische toestand is van een woning, appartement of klein niet-residentieel gebouw.  Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.

 

Wilt u weten of voor uw eenheid een EPC verplicht is, maak dan gebruik van de gratis online tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) : de EPC-wegwijzer.

Is een EPC voor de wooneenheid verplicht en stelt u die toch te koop of te huur zonder geldig EPC? Dan riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.

Een EPC dient opgemaakt te worden door een erkend energiedeskundige type A en is 10 jaar geldig.

Image label EPC residentieelImage label EPC residentieelImage label EPC residentieelImage label EPC residentieelImage label EPC residentieel

Op het EPC dat u laat opmaken voor de verkoop/verhuur van uw appartement staat een label, van A+ (zeer energiezuinig) tot F (niet energiezuinig). Om verwarring te vermijden toont het EPC voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw geen label.  Toch is er veel informatie af te lezen over de huidige energetische toestand van het gebouw, dankzij heldere kleurenbalkjes en symbolen die de energieprestatie van elk onderdeel van het gebouw tonen en hun situering t.o.v. de energiedoelstelling 2050.

Het EPC bij verkoop en verhuur van woningen en appartementen is al meer dan tien jaar verplicht.

Vanaf 1 januari 2022 zal ook een EPC beschikbaar moeten zijn voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw met minstens 15 eenheden. Voor een appartementsgebouw met 5 à 14 eenheden geldt deze verplichting vanaf 1 januari 2023, voor gebouwen met 2 à 4 eenheden vanaf 1 januari 2024. Deze verplichting staat los van verkoop en verhuur. Het EPC van de Gemeenschappelijke Delen kan al opgemaakt worden vanaf 2020.

Voor nieuwbouwappartementen gaat de verplichting in 10 jaar na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunning.

 

De informatie uit het EPC van de Gemeenschappelijke Delen wordt gebruikt als het EPC van een appartement in het gebouw wordt opgesteld.

Aangezien het als basis dient voor de EPC’s van de appartementen in het gebouw, moet het steeds up-to-date zijn. Het EPC is 10 jaar geldig, maar moet geactualiseerd worden bij energetische renovaties.

 

Het EPC van de gemeenschappelijke delen wil een instrument zijn om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten. We willen in Vlaanderen immers een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050.

Het EPC Gemeenschappelijke Delen bevat hiervoor de nodige informatie en adviezen over het gebouw en het EPC van het appartement voor het appartement. De certificaten vullen elkaar aan.

 

De gemeenschappelijke delen van het gebouw bevatten sowieso het dak, de buitenmuren en de vloer. Ook de vensters, de deuren en de verlichting van de gemeenschappelijke (circulatie)ruimtes zoals deze van de inkomhal, de gang of een gedeelde (zit)ruimte. Naast de gebouwschil vallen ook de aanwezige collectieve installaties voor verwarming en de productie van warm water uit het stooklokaal hieronder. Tenslotte worden ook de gegevens over de installaties voor zonne-energie opgenomen.

Het EPC is verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, studio's, collectieve woongebouwen, ...

Met een duidelijk label en concrete aanbevelingen met stappenplan helpt het EPC u op weg naar een energiezuinige woning ! Het label gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Het EPC ziet er sinds januari 2019 helemaal anders uit en het bevat nieuwe informatie. Het EPC is een stuk visueler, de woning krijgt een label en de aanbevelingen zijn een pak concreter. 

Hebt u nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan bent u niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken als u uw woning te koop of te huur aanbiedt. Toch kan het nieuwe EPC interessant zijn als u intussen renovatiewerken liet uitvoeren. Ook als u niet van plan bent om uw woning te verkopen of te verhuren, kan het nieuwe EPC u handige informatie geven, bijvoorbeeld bij renovatieplannen.

 

Wilt u weten of voor uw wooneenheid een EPC verplicht is, maak dan gebruik van de gratis online tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) : de EPC-wegwijzer.

Is een EPC voor de wooneenheid verplicht en stelt u die toch te koop of te huur zonder geldig EPC? Dan riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.

Een EPC dient opgemaakt te worden door een erkend energiedeskundige type A en is 10 jaar geldig.

Wat is een EPC voor kleine Niet-Residentiële eenheden ?

Wie zijn horeca- of handelszaak, kantoor, praktijk, B&B, ... (<500 m2) verkoopt of verhuurt, moet over een geldig EPC beschikken.

Bovendien moeten een aantal elementen uit het EPC vermeld worden in advertenties of bekendmakingen waarin het pand te koop of te huur wordt aangeboden. De advertentieplicht geldt voor eigenaars, maar evenzeer voor makelaars, notarissen, ... 

Met het nieuwe EPC voor kleine Niet-Residentiële eenheden (EPC kNR) wenst het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aandacht te geven aan een belangrijke gebouwengroep waar nog veel energiewinst te halen is. We streven in Vlaanderen immers naar een energiezuinig gebouwenpark tegen 2050, zowel op de woningmarkt als bij de bedrijven en organisaties!

 

Wilt u weten of voor uw kleine Niet-Residentiële eenheid een EPC verplicht is, maak dan gebruik van de gratis online tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) : de EPC-wegwijzer.

Is een EPC voor de wooneenheid verplicht en stelt u die toch te koop of te huur zonder geldig EPC? Dan riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.
 

Het EPC is een instrument om kopers, huurders en eigenaars in één oogopslag te informeren over de energetische prestaties van een gebouw. 

Net zoals op het EPC voor woongebouwen, krijgt u een label van A+ (zeer energiezuinig) tot F (zeer energieverslindend).

Het EPC voor kleine Niet-Residentiële eenheden geeft aanbevelingen om te komen tot een energiezuinige renovatie. Ook verlichting krijgt hierbij aandacht. In een overzichtelijk stappenplan worden de meest prioritaire werken getoond. De bijhorende verbetering van het label wordt na de tabel weergegeven. In tegenstelling tot het EPC voor woningen worden in dit EPC geen prijsindicaties berekend voor de aanbevelingen.

Image label EPC klein niet-residentieelImage label EPC klein niet-residentieelImage label EPC klein niet-residentieelImage label EPC klein niet-residentieelImage label EPC klein niet-residentieel

In het EPC wordt de berekende energiescore getoond voor de verschillende bestemmingen (kantoor, handel, horeca, logeerfunctie, andere of onbekend) bij de 'Algemene gegevens'. Bij de berekening van de energiescore wordt rekening gehouden met de specifieke noden voor verwarming, koeling, sanitair warm water, ventilatie en verlichting die met een bepaalde bestemming gepaard gaan. Zo zal een restaurant bijvoorbeeld meer sanitair warm water verbruiken dan een kantoor.

De labelgrenzen bij kleine niet-residentiële eenheden zijn anders dan bij woningen en appartementen.

Wat is een EPC voor Gemeenschappelijke Delen ?

Belangrijk zijn ook de aanbevelingen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Dit geeft de verschillende eigenaars van het gebouw op een snelle en eenvoudige manier inzicht in wat er nog moet gebeuren om het gebouw energetisch in orde te maken. In tegenstelling tot het EPC bij woningen bevat dit EPC geen prijsindicaties. Renovatieoplossingen voor appartementsgebouwen vragen vaak een specifieke aanpak, waardoor het niet mogelijk is om hiervoor realistische prijsinschattingen te genereren.