image house and labels

Een EPC nodig?

Logo www.epc-gent.be

Wat is een EPC?

Een EPC (Energie Prestatie Certificaat) is een document dat weergeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hierbij wordt rekening gehouden met de gebouwschil en de aanwezige installaties. Afhankelijk van het type gebouw of het gebruik van het gebouw is de opmaak en de inhoud van het EPC verschillend.
 

Met het EPC worden burgers, bedrijven en organisaties gesensibiliseerd om hun gebouw energiezuinig te maken. Het EPC geeft namelijk inzicht in de energieprestatie van een gebouw met informatie over hoe de gevels, daken en vloeren zijn geïsoleerd, welke beglazing geplaatst werd en welke installaties er voor ventilatie, verwarming, koeling, warm water, eventueel verlichting en hernieuwbare energie aanwezig zijn.
 

Dankzij een label of energiescore is in één opslag duidelijk wat de energetische toestand is van een woning, appartement of klein niet-residentieel gebouw.  Bovendien staan op elk EPC aanbevelingen om het gebouw energiezuiniger te maken.

 

Wilt u weten of voor uw eenheid een EPC verplicht is, maak dan gebruik van de gratis online tool van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) : de EPC-wegwijzer.

Is een EPC voor de wooneenheid verplicht en stelt u die toch te koop of te huur zonder geldig EPC? Dan riskeert u een boete tussen 500 en 5000 euro.

Een EPC dient opgemaakt te worden door een erkend energiedeskundige type A en is 10 jaar geldig.